Peter Madsen - Bevist skyldig eller ....?

Den perfekte Pizza

Alle italienske mænd med respekt for sig selv, har sin egen opskrift på en rigtig god Pizza dej og en ultimative tomatsovs.
Sovsen i sig selv er hele hemmeligheden bag din succes i det italienske køkken, for den udgøre grundbestanden i ret så meget af italiensk madlavningen

Min mand er halv italiener og det er noget han er meget stolt af, mere end den danske del af ham. Han er så italiensk i hele sin gen-stuktur, at vi nu har en regulær madkamp i køkkenet i hvem der køre med klatten i det italienske køkken, som vi jo logisk nok lever meget af her i huset …

Og jeg må indrømme han er dæleme god og dygtig i pizzadelen ..Men jeg er ved at indhente ham- min sovs er bedre- både den veganske som jeg beskriver her- og den til omnivorne med kød.

Nå men jeg har valgt at tage hansken op- for min mand er kødspiser og jeg er veganer.

Så her er mit bud på den perfekte  italienske pizza i vegansk udgave …

Den er nem – simpel og bygger på konceptet 3 simpel things,  og det er italienske køkken.

Pizzadej :

Pizzadejen før hævning

 

Til 2-4 pizzaer.

 • 1,5 dl vand (koldt),
 • 10 g gær,
 • 1 tsk. sukker,
 • ca. 300-350 gr mel – typo 00, den klassiske pizza-pasta mel fra Italien- (den fås i mange supermarked i dag og det er den og ikke alm hvedmel du skal bruge VIGTIGT)
 • 1 – 2 spsk olivenolie
 • 1 spsk salt med top ( lyder voldsomt, med der skal smag i den dej og den skal blive sprød)Og som et lille tillæg – hvis du putter 1 spske friskhakket oregano og 1 skske friskhakket basilikum i i dejen mens du ælter, får du en GUDESMAG i din dej prøv det.
 • Bland vand, gær og sukker sammen. Sukkeret giver gæren noget at leve af. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af 00-mel. rør det helt ud, til der ikke er flere klumper.Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel). Og ælt så på livet løs. ( jeg bruger min kichen aid røremaskine)Dejen skal aktiveres og det er det du gør ved ælrningen ( som også kan gøre ved gammeldavs håndkraft) . Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved.Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. For det skal den være
  Er den for tør, så giv den en sjat olie – ikke meget men start sloooowly … til du får den helt rette lækre bløde dejLad dejen hæve i køleskab i dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før)

  SÅ har den hævet første gang- nu skal den skæres, formes til boller og så skal den hvile på køl i ca 1 time- Så er den klar til brug. ( Se lige hvor dejen skinner inden i )

  Tag dejen ud og skær den ud til  ca 4 boller . Form bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade.
  Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Det vise den er spændstig og aktiv.

 • Læg dem på et fad eller en bakke og lad hvile en 1 times tid.Nu er du klar til at rulle dine lækre, tynde og smidige pizzaer ud.OBS!!!! Mange kommer til lige at ælte dejkuglen et par gange, lige før de skal rulle ud. Det skal du IKKE gøre. Du aktiverer bare gluten igen, og dejen bliver meget svær at rulle tyndt ud og vil trække sig sammen hele tiden.Den perfekte Tomatsovs:

  Den kolde tomatsovs

  Den perfekte ( og mega hurtige)  tomatsovs ( også god som grundsovs til lasagne btw)

  Mange vil gerne lave den fra bunden af, med tomater og helt fra San Marzano i Italien – dette område skulle have en vulkanisk jord som gør tomaterne ekstra gode.

  Well det kan altså gøres med mindre og du behøver ikke at lege italiensk mama når supermærked har gjort forarbejdet, gemt det til du skal brillere i landkøkkenet, i det lejet italienske sommerhus i Toscana med familien til sommer 😉 – Så smider jeg en opskrift op på den .. og DEN springer skalaen for hvad en tomatsovs OGSÅ kan være ..

 

 • 2 Brikker tomat pasta  ( jeg bruger den fra Rema 1000 med 500 g )
  2 små alm løg eller 1 stort ( fint hakket)
  4 friske fed hvidløg ( knust af en kniv og fint hakket)
  3 gulerødder fint hakket eller kørt i fine skiver på et mandolinjern
  4 stilke bladselleri ( fint hakket eller kørt på et manolinjern)
  1/2 bund frisk basilikum
  1/2 bundt frisk oregano
  4 spske balsamico, rød (og jeg bruger altså den rigtig gode fra modena, for de ved hvad de laver, når vi taler om balsamico.
  Olienolie ( ordentlig sjat, der er sgutte mål på her – den skal være lækker og blød)
  1/4 l meget koncenteret grønsags fond
  1/2 flaske rødvin
  Peber- saltGear: En stegepande – og en gryde
 • SÅ skal vi i gang –
  Varm din pande godt op med en rundhåndet sjat olie – op med løg, hvidløg, bladsellerien og gulerødderne på panden – hold øje med det hele og rør rundt, de skal være blanke ikke stegte .. Stue ned for varmen og lad dem blive møre og få smagen ud på panden og i grønsagerne.
 • Varm nu gryden op med en pæn sjat af grønsagsfonden , op i med tomatpastaen, hæld resten af fonden op i sammen med alt fra stegepanden, rør, tilsæt så vino og de friske bundte kryderurter finthakket, og balsamicoen- og en ordentlig sjat olienolie, og så skal den bare koge ind- jo længere tid du giver den, jo mere lækker bliver den -Leg gerne med frisk timian, hvis du er til den mere norditalienske smag.
 • BUM færdig-

Køl den ned hvis den er til pizza.
Vend den den kogte pasta i en lille mængde sovs, pastaen skal være al dente, så sovsen kan klistre sig til den, riv evt parmasan henover ( vegansk) eller top en en lækker kvist frisk basilikum.

Er du til en “kødsovs” , tilsæt forestegt plantethakket kød med masser af hvidløg,  i tomatsovsen mens den koger ind, så anbefaler jeg at du får den gode smags skyld tilsætte en lille bitte smule flydende røg.
I den traditionelle Pasta Ragu´ koges sovsen ind med et ordentlige stykke pancetta, den fedme opnår du ved få dråber af den flydende røg.

 • Denne sovs er også super lækker i hvis du skal bruge den til lasagne 🙂 –
  Bruger du den i lasagne tilsæt ektra væde…

WHY? fordi når “kød”sovsen lægges mellem de tørrede lasagneplader, og sættes i ovnen, vil lasagnepladser suger alt væden, så masser af væde i lasagnekødsovsen, så får du en lækker saftig lasagne med bid i ;)

Topping:

Well en god pizza er IKKE en pizza proppet med topping .. men simple lækre ting

Her er dej nok til 3-4 flotte pizzaer.
Og jeg kommer her med nogle bud på mine yndlings 🙂

Pizza 1 – Tomat/mynte/lime pizza:

Pizza tomat/lime/mynte

 

 • Cherry tomater i halve
  2 Lime
  1 bundt Frisk mynte
  Og der kan tilføjes vegansk parmesan ost hvis man ønsker men den er fantastisk uden .
 • Rul din pizzabund ud, fint ( ikke meget) lag tomatsovs – læg de halve  tomaterne med bunden ned af og den åbne del op.
  Bag din pizza HUSK en pizza skal altid bages i en goldende hed ovn- og hold øje med den for den skal ikke have længe.
 • Hak den friske mynte og flæk de 2 lime, vend deres juice i myten- du kan også bruge mindre juice …
  Det hele fordeles på den færdigbagte pizza og serveres  ( Osten er valgfri – jeg fortrækker selv den uden)

Pizza 2 – salat pizza:

 

Salat pizza med Kebab-saitan

 

 • Saitan ( den fra naturlig er god)
  Kebab mix mix krydderi ( du kan lave din egen , men det her er hurtigere)1 løg
  Svampe efter eget valgt
  Vegansk mozzarella ost
  Roccula salat
  Creme freisedressing ( vegansk )
 • Snit din saitan i lange tynde strimler ( ligesom til en rullekebab) – vend den i kebabmixet krydderiet ( Aldi har den bedste og den koster under en 5´er), steg den på en pande kort til den er sprød på toppen og blød inden i -kog den ind i lidt vand, så forbliver den saftig når den kommer i ovnen )
  Snit dine svampe i tynde strimler – og ditto med løg –
  Rul din dej- smør med tomatsovs, top med dine grønsager først – så den krydderet saitan og så mozzerella osten- ind i oven og bag- ud med det hele top med ruccula og dressingen
  MUMS

Pizza 3 – Pizza Ragu´

En pakke plantet hakket fra Natur´li steget på panden med løgstykker og i tomatsovsen – op på den rullet dej med vegansk Mozzeralla ost bag…

Parmesan skal ikke bages med på en pizza eller i sovsen – den skal rives frisk oven på den varme ret og smelte ned over

Hvorfor bruger jeg mozzarella? ( se opskriften her på den veganske der smelter : https://gourmandelle.com/how-to-make-stretchy-vegan-mozzarella-cheese/ .. )

 • Fordi det er en ost der er meget saftig og derfor smelter langsommer.. det giver en flot gylden flade, frem for den brændte ost 😉 Og det giver igen en saftig pizza frem for en af de der vindtørre 🙂VELBEKOMMEN

 

April

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Peter Madsen - Bevist skyldig eller ....?